Bakgrund till fönsterdrevet

Tjärdrevet är tillbaka. Snickaren Johan Strömberg har gjort en modern variant av skumplast.

Idén fick Johan Strömberg när han jobbade som lagbas på Ugglarps Bygg i Falkenberg. En av killarna höll på med att täta kring fönster. Han hade sprutat fogskum som innehöll isocyanater och måste därför genomgå normal läkarundersökning, enligt föreskrifterna för arbete med härdplaster.

Johan Strömberg funderade länge på något som kan ersätta fogskummet. Resultatet är en modern variant på tjärdrev som påminner om en lakritsremsa. Den består av finporig skumplast som pressats samman till 2 milimeters tjocklek. Bindemedlet gör att remsan expanderar sakta upp till full tjocklek, 30 millimeter.

Det tar ungefär en och en halv timme för remsan att nå sin fulla tjocklek. Då gör det inget om man måste avbryta jobbet under tiden man håller på med monteringen, berättar Johan. Om man använder remsan istället för fogskummet så slipper man utsättas för det farliga isocyanaterna. Remsan behåller sin elasticitet. Det gör det möjligt att efterjustera fönstret.

– Försök att justera ett fönster där man använt fogskum. Det går inte, det är stenhårt, försäkrar Johan. Exakt vad bindemedlet består av vill han inte avslöja, som den uppfinnare han är.
– Men så mycket kan jag berätta att tjära ingår som en viktig del, säger Johan, som lyckats intressera fönstertillverkarna för sitt fönsterdrev.