6 tips hur du som snickare kan förebygga förslitningsskador

Att arbeta som hantverkare (eller mer specifikt; snickare) är både roligt och givande. Jobbet innebär ofta fysiskt arbete vilket därmed kan innebära en ökad risk för förslitningsskador. Vanligen handlar det om upprepade rörelser, tunga lyft och arbete i obekväma ställningar, vilket kan leda till långvariga skador om man inte tar hand om sin kropp på rätt sätt. Här har vi listat 6 tips som kan hjälpa dig att förebygga förslitningsskador och hålla dig frisk och stark genom ditt yrkesliv och inte minst efteråt.

en hand som snickrar trä med en borr och skruv och måttband i bakgrunden

1. Variera arbetsuppgifter

Att upprepa samma rörelser dag efter dag kan snabbt leda till förslitning. Ett effektivt sätt att förebygga detta är att variera dina arbetsuppgifter under dagen. Istället för att lyfta och bära tungt under lång tid, byt mellan olika typer av arbete som kräver olika rörelser och belastningar.

En studie från Prevent visar att variation och mikropauser är viktiga faktorer för att minska riskerna för arbetsrelaterade skador. Ta del av studien här.

2. Använd rätt arbetsställning

En av de vanligaste orsakerna till förslitningsskador är dåliga arbetsställningar. När du utför uppgifter som kräver böjning eller vridning av kroppen, försök att anpassa din arbetsmiljö så att du arbetar i en så neutral och avspänd kroppshållning som möjligt. Justera arbetsbänkar och verktyg efter din specifika längd och undvik onödigt långa sträckningar.

Enligt Arbetsmiljöverket kan rätt arbetsställning minska risken för skador på rygg och leder .

3. Använd rätt verktyg och utrustning

Moderna verktyg och hjälpmedel kan göra stor skillnad för att minska den fysiska påfrestningen. Välj ergonomiskt utformade verktyg och se till att använda lyfthjälpmedel vid tunga lyft. Att investera i utrustning som avlastar kroppen är en långsiktig investering i din hälsa.

Är du snickare och ofta monterar reglar? Visst har du koll på CC-tejpen? En specialprodukt framtagen för att undvika onödiga förslitningsskador vid montering av reglar. Med hjälp av mätskalan på tejpen har du ett moment mindre att arbeta med och kommer enklare in i trånga glipor, utan krav på konstiga arbetsställningar. Du kan beställa kostnadsfria prover här.

4. Träna upp din styrka och rörlighet

Att ha en stark och smidig kropp är en viktig grund för att orka med det fysiska arbetet som hantverkare. Träna regelbundet för att stärka rygg, axlar och ben, de områden som ofta belastas mest. Glöm heller inte bort att stretcha – bra rörlighet kan förebygga både skador och smärta.

5. Ta pauser och återhämtning

Det kan vara frestande att jobba på utan avbrott, men det är viktigt att ge kroppen tid att vila. Ta regelbundna pauser där du rör på dig, sträcker ut och inte minst -återhämtar dig. Små mikropauser kan hjälpa till att släppa spänningar och förebygga trötthet i musklerna.

6. Var uppmärksam på tidiga varningssignaler

Det är lätt att ignorera små tecken på smärta eller obehag, men det är viktigt att lära sig att lyssna på kroppen. Om du börjar känna värk eller stelhet, ta det som en varningssignal och agera innan skadan förvärras. Kontakta en sjukgymnast eller ergonom för råd om hur du kan anpassa din arbetsmiljö och minska belastningen på utsatta områden.

Att förebygga förslitningsskador handlar om att ta hand om kroppen innan problem uppstår. Genom att följa dessa tips kan du minska risken för skador och se till att du orkar arbeta som hantverkare i många år framöver.

Vill du lära dig mer om CC-tejpen från 3C Production? Läs mer här.